Riktlinje för transport till anpassad skolas fritidshem/ungdomsfritids

Riktlinjen är beslutad av barn- och utbildningsnämnden (BUN) samt arbetsmarknads- och gymnasienämnden (AGN), Luleå kommun.

1. Inledning

Barn- och utbildningsnämnden har beslutat att elever mottagna i anpassade skolan beviljas transport till och från fritidshem och ungdomsfritids. Transporten gäller endast inom Luleå kommun.

Ungdomsfritids är en LSS-insats som innebär en förlängd barnomsorg för ungdomar mellan 13–21 år.

2. Transport till anpassad skolas fritidshem och ungdomsfritids

Elev i anpassad skola kan få transport till fritidshem och ungdomsfritids före och efter skolans start- och sluttider och vid lov om eleven är beviljad skolskjuts.

2. 1 Ansökan och beslut för transport till anpassad skolas fritidshem och ungdomsfritids.

Alla som har behov av transport till den anpassade skolans fritidshem och ungdomsfritids ska ansöka om det. Ansökan om transport ska göras för varje nytt läsår. Perioden för att ansöka publiceras på Luleå kommuns hemsida.

Vid behov av transport som kommer under pågående läsår kan ansökan göras kontinuerligt. Kommer ansökan in under pågående läsår är handläggningstiden normalt 2–3 veckor.

För att Luleå kommun ska kunna handlägga ansökan och besluta om transport krävs att barnet har fått en placering vid den anpassade skolans fritidshem eller ungdomsfritids. Luleå kommun gör en helhetsbedömning i varje enskilt ärende och beslut skickas till vårdnadshavare i god tid före skolans start under förutsättning att ansökan kommit in angiven period.

Ett beslut om beviljande av transport till den anpassade skolans fritidshem är tidsbestämt och gäller max två resor per skoldag till och från hemmet och skolan. Transporten kan även vid behov ges under lovdagar.

3. Medföljande stödperson

Elever som beviljats skolskjuts får medföra den eller de stödpersoner som är nödvändiga för att eleven ska kunna åka med den beviljade skolskjutsen. Samma regler för stödperson gäller för transport till och från anpassad skolas fritidshem. För att ha en medföljande stödperson ska eleven ha ett beviljat LSS-beslut där behovet av stödperson styrks. Medförandet av stödpersoner begränsas till den tid eleven är i behov av stödet. Stödperson kan bli beviljat från elevens hem till skola och åter till hemmet. Stödperson bekostas ej av skolskjuts.

4. Transport till korttidsboende

Kommunen ordnar eller bekostar skolskjuts till korttidsboende för elev i den anpassade skolan som har ett LSS-beslut och ett beslut om skolskjuts (lagen om stöd och service till funktionshindrade 1993:387). Kommunen bekostar också transport mellan korttidsboende och fritidshemmet/ ungdomsfritids.

5. När transporten inte kan genomföras

Luleå kommun kan inte garantera att transporten kan utföras enligt beslut vid extrema väderförhållanden som till exempel svår halka, extrem kyla och kraftigt snöfall. Ansvaret för transporten till och från fritidshemmet ligger därmed på vårdnadshavaren.

Vid force majeure kan inte transporten garanteras. Exempel på detta är krig, konflikter på arbetsmarknaden, eldsvåda, naturkatastrofer, olyckor.

Sidan uppdaterades den 25 juni 2024