Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Yrkesprogram

Restaurang- och livsmedelsprogrammet (RL) är den bredaste utbildningen i branschen i norra Sverige.

Vad får du göra på utbildningen?

Du kan välja att antingen utbilda dig mot kök och servering eller mot bageri och konditori. Men innan du väljer får du kunskaper om båda inriktningarna.

Du kommer få en inblick i de olika yrken inom livsmedelsbranschen, för att sedan specialisera dig inom ett yrkesområde till årskurs 2.

Inriktningar

Du väljer inriktning till årskurs 2.

Efter dina gymnasiestudier

Exempel på yrken efter avslutad utbildning: Kock, servitör/servitris, bagare/konditor.

Livsmedelsbranschen är stor i Sverige vilket gör att möjligheterna till jobb är stora. Du kan välja att studera vidare eller arbeta både i Sverige och utomlands.

Den bredaste livsmedelsutbildningen i Norrbotten

I Luleå har vi den bredaste utbildningen inom restaurang- och livsmedelsbranschen i Norrbotten/Västerbotten. Till årskurs 2 väljer du om du att gå mot kök/servering eller mot bageri/konditori.

För dig som vill arbeta med yrken inom kök och servering, bageri och konditori, är restaurang- och livsmedelsprogrammet rätt utbildning. Under första året får du erfarenhet av de vanligaste arbetsuppgifterna inom olika livsmedelsområden. Du kommer få prova att vara i köket och bageriet en dag i veckan innan du ska välja inriktning.

På restaurang- och livsmedelsprogrammet har du möjlighet att läsa kurser för grundläggande behörighet (svenska 2, svenska 3 samt engelska 6) till högskola och universitet.

Film om programmet

Inriktning bageri och konditori

För dig som vill ha ett fritt och skapande arbete som bagare eller konditor. Du får lära dig det mesta om bakning, allt från matbröd till tårtor. Du har också möjlighet att lära dig hur man driver ett eget företag inom branschen.

Gymnasiegemensamma ämnen (600/900 poäng)

  • Engelska nivå 1, 100 poäng
  • Engelska nivå 2, 100 poäng *
  • Idrott och hälsa nivå 1, 100 poäng
  • Matematik nivå 1a, 100 poäng
  • Historia nivå 1a 1, 50 poäng
  • Naturkunskap nivå 1a 1, 50 poäng
  • Religionskunskap nivå 1, 50 poäng
  • Samhällskunskap nivå 1a1, 50 poäng
  • Svenska/andra språk nivå 1, 100 poäng *
  • Svenska/andra språk nivå 2, 100 poäng *
  • Svenska/andra språk nivå 3, 100 poäng

* Kan väljas bort.

Programgemensamma ämnen (400 poäng)

  • Livsmedel och näringskunskap nivå 1, 100 poäng
  • Måltids- och branschkunskap nivå 1, 200 poäng
  • Måltids- och branschkunskap nivå 2, 100 poäng

Inriktning bageri och konditori (300 poäng)

  • Bageri nivå 1, 100 poäng
  • Choklad och konfektyr nivå 1, 100 poäng
  • Konditori nivå 1, 100 poäng

Programfördjupningar bageri och konditori (900 poäng)

  • Bageri nivå 2, 200 poäng
  • Bageri nivå 3, 200 poäng
  • Konditori nivå 2, 200 poäng
  • Konditori nivå 3, 200 poäng

Gymnasiearbete (100 poäng)

Individuella val (200 poäng)

  • Exempel – Matematik nivå 2a, 100 poäng
  • Exempel - Idrott o hälsa nivå 2, 100 poäng

Totalt

2500 - 2800 poäng

Inriktning kök och servering

För dig som drömmer om ett arbete inom restaurangbranschen. Du får lära dig att planera menyer och att arbeta med recept samt att tillaga mat i vårt professionella kök och servera i vår populära restaurang Novisen. Köket använder endast kravmärkta produkter och är därmed kravcertifierad.

Du får jobba med matsedelsplanering samt att tillaga maten i vårat kök. Du får också servera maten i vår restaurang Novisen.

Denna inriktning förbereder dig som vill arbeta i matsal eller kök. Den ger en grund för dig som vill arbeta inom restaurangverksamhet, catering, som servitör med mera. Väljer du att arbeta i kök är yrkena exempelvis kock eller kallskänka. Det är också möjligt för dig att arbeta eller fortsätta studera utomlands.

Elev om utbildningen

”Jag valde restaurang för att jag varit intresserad av matlagning sedan jag var liten. Jag vill utveckla mina kunskaper för att kunna skaffa mig ett arbete. Jag går tredje året nu och känner att jag fått en hel del kunskaper inom matlagning men även inom servering. Jag trivs jättebra med uppgifterna och kommer säkert att jobba som kock eller servitris när jag går ut”

Gymnasiegemensamma ämnen (600/900 poäng)

  • Engelska nivå 1, 100 poäng
  • Engelska nivå 2, 100 poäng *
  • Idrott och hälsa nivå 1, 100 poäng
  • Matematik nivå 1a, 100 poäng
  • Historia nivå 1a 1, 50 poäng
  • Naturkunskap nivå 1a 1, 50 poäng
  • Religionskunskap nivå 1, 50 poäng
  • Samhällskunskap nivå 1a1, 50 poäng
  • Svenska/andra språk nivå 1, 100 poäng *
  • Svenska/andra språk nivå 2, 100 poäng *
  • Svenska/andra språk nivå 3, 100 poäng

* Kan väljas bort

Programgemensamma ämnen (400 poäng)

  • Livsmedel och näringskunskap nivå 1, 100 poäng
  • Måltids- och branschkunskap nivå 1, 200 poäng
  • Måltids- och branschkunskap nivå 2, 100 poäng

Inriktning kök och servering (300 poäng)

  • Matlagning nivå 1, 100 poäng
  • Mat och dryck i kombination nivå 1, 100 poäng
  • Servering nivå 1, 100 poäng

Programfördjupningar kök och servering (900 poäng)

  • Matlagning nivå 2, 100 poäng
  • Matlagning nivå 3, 200 poäng
  • Matlagning nivå 4, 200 poäng
  • Servering nivå 2, 200 poäng
  • Barteknik och ansvarsfull alkoholservering nivå 1, 100 poäng

Välj mellan

  • Engelska nivå 2 eller, 100 poäng
  • Entreprenörskap nivå 1, 100 poäng

Gymnasiearbete (100 poäng)

Individuella val (200 poäng)

  • Exempel – Matematik nivå 2a, 100 poäng
  • Exempel - Idrott o hälsa nivå 2, 100 poäng

Totalt

2500 - 2800 poäng

Kontakt

Studie- och yrkesvägledare

Marith Petäjäniemi

Post- och besöksadress

Restaurang- och livsmedelsprogrammet
Kvarteret Kungsfågeln
Repslagargatan 4
972 39 Luleå

Telefon

Om du vill komma i kontakt med någon av oss på skolan kan du vända dig till Luleå kommuns kundcenter.

Rektor

Följ oss på sociala medier

Sidan uppdaterades den 18 december 2024

Mer om programmet