Järnvägstekniker / Kvalificerad kontaktledningstekniker
En kvalificerad kontakledningstekniker arbetar med olika typer av låg- och högspänningsanläggningar. Service och underhåll såväl som nyproduktion och byte av gamla ledningar är förekommande arbetsuppgifter.
Som kontaktledningstekniker arbetar du i en spännande bransch. Du får oftast arbete utomhus tillsammans med kollegor i en varierande miljö. Dina arbetsuppgifter är varierande och utförs runt om i landet på våra järnvägar, spårvägar och tunnelbaneräls.
På jarnvägsjobb.se Länk till annan webbplats.Länk till extern webbplats hittar du mer information om yrken inom järväg.
Ansökan
Ansökan är stängd.
Utbildningslängd
Utbildningen är ett år, 200 yh-poäng. En veckas heltidsstudier motsvarar 5 yh-poäng.
Studieform
Distans, heltid med ett antal fysiska träffar i Luleå/Nässjö. Kostnader för resor och boende bekostar du själv. Lärarledd tid: 8 timmar/vecka.
Vi använder Teams för kommunikation. Utrustning som krävs är dator med internetuppkoppling, kamera och headset. Vi använder oss av Officeprogrammen som du har tillgång till via lärplattformen Teams.
Utbildningen bedrivs på distans med vissa fasta tider för webbsända föreläsningar, seminarier och gruppövningar. Det förekommer att lektioner är inspelade såväl som livesända och du förväntas vara tillgänglig dagtid.
Kursort
Distans, Luleå.
Behörighet
För att vara behörig behöver du uppfylla kravet om grundläggande behörighet, vilket innebär att du behöver ha en gymnasieexamen eller motsvarande. Motsvarande kan vara slutbetyg, intyg från allmän kurs på folkhögskola eller en utländsk gymnasieexamen. Utöver den grundläggande behörigheten krävs också godkänt i kurserna elektromekanik, ellära 1 och mekatronik 1.
Saknar du behörighet i ellära och din hemkommun inte kan erbjuda kursen kan du läsa via oss.
Ta kontakt med oss så hjälper vi dig att läsa upp behörigheten till utbildningen
Övriga behörighetskrav
Du ska genomföra en syn och hörselundersökning med godkänt resultat för att vara lämplig för yrkesrollen och för att kunna för att kunna göra LIA 1 och LIA 2. Fyll i en hälsodeklarationsblankett. [Ladda ner här ( pdf, 172.8 kb.)Länk till ett dokument]
Hörsel- och optikerundersökningen bokar och bekostar du själv hos exempelvis din hälsocentral.
Grundläggande behörighet via reell kompetens:
Om du formellt saknar grundläggande behörighet kan du ändå vara behörig via reell kompetens. Om du uppfyller följande krav görs bedömningen att du uppfyller kraven för grundläggande behörighet.
Lägst betyget E alternativt Godkänt i
- Svenska/Svenska som andra språk 1 eller Svenska/Svenska som andra språk A
- Engelska 5 eller Engelska A
- Matematik 1a, b eller c eller Matematik A
- Samhällskunskap 1b eller Samhällskunskap 1a1 eller Samhällskunskap A
- samt tre års arbetslivserfarenhet på minst halvtid efter 19 års ålder.
Arbetslivserfarenhet kan till exempel vara:
- anställning
- eget företag
- vård av barn eller annan person
- värnpliktstjänstgöring
Om du uppfyller dessa krav görs bedömningen att du uppfyller kraven för grundläggande behörighet.
Du som har de här kunskaperna och har arbetat i tre år behöver alltså inte ansöka om någon prövning av reell kompetens, bedömningen om grundläggande behörighet. Du behöver dock bifoga tjänstgöringsintyg som styrker din arbetslivserfarenhet. Observera att detta endast ger dig grundläggande behörighet. Du behöver fortfarande styrka särskild behörighet med betyg eller intyg.
Om du har frågor om din behörighet kan du kontakta en studie- och yrkesvägledare i din hemkommun. Det går också bra att kontakta oss på Luleå kommuns yrkeshögskola för mer information.
Elektromekanik, ellära och mekatronik
Godkänt betyg i kurserna elektromekanik, ellära 1 och mekatronik 1
Du kan också ha läst ämnet i ett ännu äldre system, som motsvarar dagens kurser, eller ha läst kurserna i ett annat land.
Om du behöver mera information om din behörighet, eller om du behöver komplettera med någon kurs, kontakta en studie- och yrkesvägledare i din hemkommun.
Urval
Om det är fler sökande än vad vi har platser för kommer vi att göra ett urval baserat på dina gymnasiebetyg.
Examensbenämning: Efter fullgjord utbildning får du en Yrkeshögskoleexamen som Kvalificerad / signaltekniker förutsatt att du har lägst betyget godkänt i samtliga kurser.
Utbildningen är 200 poäng(40 veckor) av dessa är 14 veckor arbetsplatsförlagd utbildning, LIA.
Introduktion för järnvägstekniker 15 poäng
Introduktionen innehåller en allmän orientering om järnvägsbranschen och arbetet som järnvägstekniker. Kursen ger också en översikt om ban-, el-, signal- och kommunikationsteknik.
Säkerhet för arbete i spårmiljö 10 poäng
Kursen ger kunskaper om säkerhetsaspekter vid arbeten i eller nära spår- och väganläggningar. Efter avklarad kurs har den studerande behörighet att ansvara för säkerheten vid aktiviteter i trafikerat spår samt att anordna tågvarning och behörighet att tjänstgöra som tågvarnare.
LIA 1 20 poäng
Syftet med LIA 1 är att ge den studerande en inblick i vad en järnvägstekniker arbetar med. Den studerande ska tillsammans med handledare vara med i vanligt förekommande arbetssituationer och vara delaktig i vanligt förekommande arbetsuppgifter.
Grundläggande kontaktledningsmontage 20 poäng
Kursen ger grundläggande kunskaper om kontaktledning och kontaktledningsmontage. I kursen ges även kunskaper om liftfordon och om arbetsmetodik vid montagearbete från liftkorg. Syftet med kursen är att den studerande ska kunna utföra montage av olika anläggningsdelar i en kontaktledningsanläggning och vanligt förekommande kontaktledningsarbete från korg på spårgående liftfordon.
Högspänningsanläggningar och elkraftsförsörjning 15 poäng
I kursen ges kunskaper om föreskrifter, standarder och säkerhetskrav för järnvägens högspänningsanläggningar. Kursen ger också övergripande kunskap om järnvägens kraftförsörjningsanläggningar och ledningsnät. Efter genomgången kurs ska de studerande kunna redogöra för vad som krävs för att bedriva elektrifierad järnväg samt för hur de tekniska systemen samverkar.
Lågspänningsinstallationer och växelvärme 20 poäng
I kursen ges kunskap om de vanligaste järnvägsspecifika lågspänningsanläggningar. Kursen ger också kunskaper om växelvärmesystemens uppbyggnad och funktion. Syftet med kursen är att de studerande ska kunna utföra installationer och underhålla i järnvägsspecifika lågspänningsanläggningar och att de ska även kunna montera, driftsätta och felsöka ett växelvärmesystem.
Byggnation av hjälpkrafts- och kontaktledning 40 poäng
Kursen ger förståelse för hur en kontaktledningsanläggning är uppbyggd och vilka krav som ställs på anläggningen för att erhålla rätt funktionalitet. Kursen ger också inblick i den dokumentation som krävs för att bygga en komplett kontaktledningsanläggning samt vilka elektriska kopplingsutrustningar som normalt ingår i anläggningen. Kursen behandlar kontaktledningshängverkets elasticitet och krafter i hängverket.
Syftet är att de studerande med hjälp av erforderlig dokumentation ska kunna bygga en kontaktledningssektion med en sektionspunkt samt att bygga hjälpkraftledning i kontaktledningsstolparna.
LIA 2 50 poäng
Praktiken ska i så stor utsträckning som möjligt innehålla arbetsuppgifter som överensstämmer med de mål och syften som gäller för järnvägstekniker inom kontaktledningsteknik. Varje arbetsmoment ska ha sådan längd att man når tillräckliga kunskaper och färdigheter på aktuellt moment.
Examensarbete 10 poäng
Syftet med examensarbetet är att studenten ska utveckla och visa sådan kunskap och färdighet för att självständigt arbeta som järnvägstekniker genom att inhämta nya kunskaper samt tillämpa kunskaper förvärvade under utbildningen, applicera dessa på ett område inom teknikområdet och självständigt redogöra för erhållna resultat och slutsatser.
Sidan uppdaterades den 25 oktober 2024