Till dig som börjar gymnasiet i höst

Välkommen till Luleå Gymnasieskola! Vi i Luleå Gymnasieskola hälsar våra nya gymnasieelever välkomna till läsåret 2024-2025.

Nu börjar något nytt!

Vi vet att det är ett stort steg att börja gymnasiet. Förväntansfullt - men också lite nervöst. Gymnasiestarten ska vara positiv upplevelse för dig som elev. Därför arbetar vi hårt för att alla elever ska känna sig välkomna till sin nya skola. Trygghet och trivsel är grunden för att studierna ska fungera.

Läsåret 24-25 startar den 20 augusti.
Här hittar du uppropstider för de olika programmen.

Alla program förbereder en introduktion de första skoldagarna, som innehåller både undervisning och utrymme för ni elever ska lära känna varandra och den nya skolmiljön. Du kan bidra genom att gå in i det nya med ett positivt tänkande och en vilja att lära känna alla nya i din klass. Tänk på, att resan mot din gymnasieexamen startar redan första året!

Ditt ansvar – våra förväntningar

Att börja gymnasiet innebär att du går över i en ny skolform. Gymnasieskolan är frivillig och du har gjort ett aktivt val.

Genom att tacka ja till en gymnasieutbildning har du accepterat de krav som skolan ställer för att studierna ska fungera. Grunden är närvaro på lektionerna, komma i tid och ha med rätt utrustning (dator, papper, penna och lärobok). Mobiler ska inte användas under lektionstid. Grunden är förstås studiero på lektioner och att vi visar hänsyn och har respekt för varandra.

Skoldator

Alla elever får låna en dator under sina läsår hos oss. I samband med skolstarten får du ett låneavtal som undertecknas av din vårdnadshavare. Du är ansvarig för din dator. Den är ett arbetsverktyg som ska vara med på alla lektioner. Luleå Gymnasieskolas IT-team, som finns i gymnasiebiblioteket, hjälper dig om datorn strular.

Närvaro – så viktigt!

Närvaro i skolan är det allra viktigaste för att klara studierna. I gymnasieskolan följer vi upp närvaron noga. Hög ej godkänd frånvaro kan leda till att CSN inte betalar ut studiebidraget. Skolan är restriktiv med att bevilja ledigheter.

Läs gärna mer om studiebidraget på www.csn.se Länk till annan webbplats.

Elevhälsan

Vår elevhälsa är en viktig del i skolvardagen för alla elever. De stöttar er elever individuellt men arbetar också ute i klasserna på olika sätt. Skolsköterskor, skolkuratorer, specialpedagoger och skolpsykolog finns på plats i skolan. Det är lätt att få kontakt, både direkt på plats eller via Teams. Under de första skoldagarna får du information om hur du hittar elevhälsan i ditt gymnasiekvarter.

Vår elevhälsa arbetar aktivt med förebyggande och främjande insatser. Luleå Gymnasieskola har ett gott samarbete med polis och socialtjänst. Hela skolområdet är helt rökfritt (tobak och s k vejp) och droger får förstås inte förekomma. I vårt förebyggande arbete samverkar vi med polisen och sök efter droger med hund kan förekomma.

Elevskåp

Elevskåpen är skolans egendom och avsedda för förvaring av böcker och andra hjälpmedel för skolarbetet. Skolledningen har rätt att öppna och visitera skåp om det finns en misstanke att det i skåpen förvaras till exempel farliga föremål, stöldgods eller droger.

Skollunch

Varje dag serveras lunch i våra skolrestauranger. Det finns alltid ett vegetariskt alternativ och en salladsbuffé. Har du behov av specialkost anmäls det via E-tjänst.

Resor till skolan – Resekort (busskort)

(Resekort är LLT:s och LTN:s nya benämning av busskort).

I gymnasiet gäller lagen om elevresor. Här kan du läsa om vad som gäller kring ansökan om resekort med mera: Skolskjuts, elevresor.

Viktigt att komma ihåg: Har du inte ansökt och fått beslut om resekort före skolstart får man själv ordna transport till skolan tills beslut om resekort kommer. Har du inte gjort ansökan – gör det så fort som möjligt.

Unikum – vår kontaktväg

Unikum är lärplattformen där dina vårdnadshavare kan ta del av viktig information, närvaro och omdömen i varje kurs. Där kan de se ditt schema och hitta kontaktuppgifter till alla undervisande lärare. Du kommer att göra dina val av kurser i Unikum. För kursvalet krävs att du har ett Bank-ID som fungerar för alla digitala tjänster där Bank-ID krävs. Vissa banker erbjuder begränsade Bank-ID:n som inte tillåter inlogg på webbplatser.

Studievalet

Om du upptäcker att du har gjort ett felval så kan det finnas möjlighet till ett sent omval. Dessa omval fördelas i mån av plats och detta administreras av Gymnasieantagning Nord. Besök gärna deras hemsida för mer information. Du kan också söka upp SYV på ditt program för råd och hjälp.

Besök Gymnasieantagning Nords webbsida:
Gymnasieantagning Nord - Din framtid startar här Länk till annan webbplats.

Än en gång – varmt välkommen till Luleå Gymnasieskola!

Sidan uppdaterades den 25 juni 2024