UFO:n

Var är det egentligen för främmande föremål som tungt landat i något så vardagligt som ett svenskt stadsdelscentrum? Varför är de här? Var kommer de ifrån och vilka dunkla historier ruvar de på? Och alla dessa inristningar — är det hemliga tecken laddade med betydelser som vi inte förstår eller är det ärr efter långa hårda resor genom rymden?

Eller har dessa kompakta, hårda tingestar borrat sig upp ur jorden där de begravts någon gång i forntiden för att nu vända sina blanka ovandelar mot solen och avläsa signaler vi inte längre känner till? Konstnären Susanne Holmberg har sagt att hon tycker om att göra konst som är abstrakt och som människan får associera omkring, konst som inte är självklar i betydelsen. Och visst inbjuder dessa stenskulpturer till fantasins utflykter, lite mystiska och hemlighetsfulla.

Det är förstås inte svaren som är viktiga, utan det är associationerna, frågorna, att låta tankarna leka kring det man ser som ger en konstupplevelse.

Foto: Magnus Stenberg, Luleåfotograferna.

2008 Susanne Holmberg

Mjölkudden

Skulptur i gabbro

Visa på karta

Om konstnären

Susanne Holmberg

Susanne Holmberg, född 1965 och bosatt i Luleå, utbildade sig under början av 90-talet på Konstlinjen, Sunderbyns folkhögskola och gick senare även Skulpturlinjen på samma skola. Det är också som skulptör hon nu framför allt arbetar, företrädesvis i sten, is och keramik och nästan alltid med abstrakta former som hon gärna hämtar inspiration till från naturen.

Med sina arbeten har hon deltagit i flera internationella konstsammanhang, både i tävlingar och symposier, och hon finns representerad vid skulpturparker i Sydkorea, Tjeckien, Storbritannien och Argentina. Hon har gjort offentliga utsmyckningar i städer i Norrbotten och här i Luleå återfinner man verk av henne på två ställen: Förutom det här berörda även "Larven" i centrum.

Sidan uppdaterades den 15 november 2023