The Opposite Sphere
Det är en mäktig syn som möter en på en av centrala Luleås infartsvägar, när den monumentala skulpturen The Opposite Sphere, 8 meter i diameter, vikt närmare 20 ton, plötsligt tornar upp sig mitt i en rondell. Det kan vara svårt att hinna uppfatta dess intrikata uppbyggnad vid vanlig rondellkörning, men skulpturen är gjord av band i runtgående cirklar och uppbyggd av två halvor som är varandras motsatser.
Så här har konstnärerna själva uttryckt tankarna bakom verket:
"The Opposite Sphere handlar om olikheter och motsatser som tillsammans bildar en helhet. Allt som lever och finns till söker en väg in i framtiden, ett sökande efter den andra delen eller den saknade motpolen som ska göra oss hela. Från den minsta atom till universums planeter, alla kulturer, folkslag och ideologier, allt rör sig i banor. Ett gigantiskt kretslopp, där olikheter fungerar som motpoler vilka behövs för att sluta cirkeln."
The Opposite Sphere har ett ärorikt förflutet: i samband med OS i Albertville 1992 hölls en tävling i snöskulptur där konstnärerna vann guld med denna skulptur, då utförd i snö och med en höjd av fyra meter.
Skulpturen kallas i folkmun för Rostbollen.
Foto: Magnus Stenberg, Luleåfotograferna.
2007 Jan-Erik Falk, Eva Gun Jensen, Dan Lestander, Ricky Sandberg
Notviken
Skulptur i plåt
Visa på kartaOm konstnären
Jan-Erik Falk, Eva Gun Jensen, Dan Lestander, Ricky Sandberg
Dan Lestander, Ricky Sandberg och Eva Gun Jensen möttes när de på 80-talet utbildade sig på Konstlinjen på Sunderby folkhögskola. Tillsammans deltog de i tävlingar och symposier i snöskulptur runt om i världen. När de 1992 deltog i tävlingen i Albertville var dock Eva Gun Jensen förhindrad att delta på plats, även om hon varit med vid den förberedande utformningen av en modell till skulpturen, och med på resan var i stället Jan-Erik Falk.
Ricky Sandberg, född i Bodens kommun, är framför allt målare och skulptör och hans arbeten har under senare år cirklat kring natur och kultur; kring människans rovdrift på jorden.
Dan Lestander, bördig från Arjeplog, arbetar främst som skulptör och med film, i sina verk undersöker han gärna materialens möjligheter, studerar deras förlopp, tänjer på vad man kan åstadkomma.
Jan-Erik Falk arbetar som konstnär med måleri, skulptur och installationer och han undervisar även på Konstlinjen på Sunderby folkhögskola.
Eva Gun Jensen har arbetat som intendent vid Konsthallen i Luleå.
Samtliga bor i Luleå kommun.
Sidan uppdaterades den 15 november 2023