Rum, rum, rum

Egentligen tämligen platt ger konstverket betraktaren en lustfylld lektion i hur man arbetar med perspektiv; reliefens olika rumsbildningar ger, tack vare de snedställda linjernas perspektiv, en illusion av att vara djupare än de är. Och det är ingen riktig ordning på rummen utan de tycks ha tillkommit som på lek. Sneda och skeva, av olika storlek och fason, från små prång till salar, radar de upp sig i en tämligen sorglös kavalkad.

När Byggmästareföreningens hus skulle utsmyckas beslöt man att låta åtta inbjudna konstnärer tävla om uppdraget. Som enväldig domare agerade den etablerade skulptören Bror Marklund. De deltagande var en blandning av nationellt erkända konstnärer och mer regionalt verksamma, bland andra Ingemar Callenberg och Roland Larsson.

Roland Larsson berättar att när Bror Marklund fick se de inlämnade förslagen blev han fundersam och fann sig manad att kontakta honom. Inte var det väl något fuffens på gång? Roland Larssons och Arne Jones förslag var så märkvärdigt lika; i utformning, titel, prissättning och i vilket material modellen utförts. Men nej. Det var så klart inte något fuffens — bara ett sällsamt sammanträffande. Så småningom fick i alla fall Jones uppdraget och husets burspråk pryddes med två reliefer; en ovanför och en nedanför dess stora fönster.

Foto: Magnus Stenberg, Luleåfotograferna.

1963 Arne Jones

Centrum

Koppar

Visa på karta

Om konstnären

Arne Jones

Arne Jones (1914 – 1976) var en av de stora skulptörerna i vårt land. Han föddes i Borgsjö i Medelpad och studerade under 40-talet vid Konsthögskolan i Stockholm, där han även verkade som professor mellan åren 1961 — 71.

Efter andra världskriget kom Jones att tillhöra en grupp konstnärer som arbetade för att sprida konsten till det offentliga rummet. Dessa konstnärer — som kallades konkretister — använde sig med förkärlek av geometriska strukturer i sina konstnärliga arbeten och cirkeln, spiralen och slingan var formelement som Jones experimenterade med i många av sina skulpturer.

Jones verk var ofta sprungna ur intryck från verkligheten — kroppar, byggnader, rörelser - som sedan omarbetats
skulpturalt. Arne Jones var även framstående som porträttskulptör; med kraft och tyngd återgav han den porträtterades ansiktsdrag. Han utförde en lång rad offentliga verk runt om i Sverige och han finns också
representerad på bland annat på Moderna Museet i Stockholm, Göteborgs, Norrköpings, Malmö, Linköpings och Konstmuseer samt Skissernas Museum i Lund.

I Luleå finns ännu ett verk av Jones, Mänsklig byggnad, placerad vid universitetet på Porsön.

Sidan uppdaterades den 15 november 2023