Landskapspartitur
Ett partitur är det notblad som innehåller alla stämmor i ett musikaliskt verk och som dirigenten använder för att kunna leda musikerna eller körsångarna i framförandet av musikstycket. Varje uppslag i ett partitur återger alla stämmor, ställda under varandra längs en tidsaxel.
Visst är Landskapspartitur tämligen abstrakt i sin framtoning, men man kan i bilden också tycka sig ana gestaltandet av ett landskap; hur skyar, fjällmassiv, forsande vatten och stråk av grönska bildas av färger och former som, ställda under varandra i det långsmala verket, både liknar varandra och skiljer sig åt. De bildar olika variationer av ett landskap och tillsammans skapar de en bild, liksom alla stämmorna i ett notpartitur flätas samman till ett gemensamt musikstycke.
Konstverkets syskon, Penselskrift, sitter på andra sidan av samma hus.
Foto: Magnus Stenberg, Luleåfotograferna.
Om konstnären
Bertil Sundstedt
Bertil Sundstedt är konstnär, kritiker och pedagog på konstlinjen vid Sunderby folkhögskola och vid Luleå Tekniska Universitet inom mediedesign. Sin konstnärliga utbildning fick han huvudsakligen genom studier i oljemåleri hos konstnären Tex Berg på 60-talet och på Konstfackskolan i Stockholm 1970 —71.
Som konstnär arbetade han tidigare främst med skulptur men numera ägnar han sig mer åt måleri och emaljarbeten och ofta rör sig hans arbeten i vid mening kring motsättningarna i tillvaron; mötet mellan ljus och mörker, ont och gott, frihet och begränsning.
Bertil Sundstedt har haft separatutställningar över hela Sverige men också på många ställen i Europa och han har utfört ett flertal offentliga utsmyckningar. I centrala Luleå återfinns hans två verk "Penselskrift" och "Landskapspartitur" och i Gammelstad hans "Paradisträdgård"
Andra verk av konstnären
Sidan uppdaterades den 15 november 2023