Harportal
Vid parkeringen på Hertsön står ett verk som trotsar sin tämligen prosaiska omgivning då den i sin trolskt gåtfulla gestalt talar om en värld av fantasi och drömmar.
Så här har konstnärerna skrivit på en plakett på skulpturen:
"I mytologin är haren nära förbunden med månen, symbolen för den kvinnliga principen och människans mystiska inre liv. Haren representerar i de flesta kulturer det rörliga intellektet, intuition och frihet och fungerar som budbärare mellan gudar och människor. I verket Harport sitter haren som väktare och förmedlare av budskap mellan vardagen och fantasins värld."
Foto: Magnus Stenberg, Luleåfotograferna.
Om konstnären
Karin EE von Törne Haern och Bertil Sundstedt
Karin EE von Törne Haern, som är född i Norrbotten och bosatt i Luleå sedan ett tiotal år, arbetar som målare, tecknare och illustratör och uttrycker sig gärna i emalj, akvarell och akryl. Hon arbetar även som pedagog och håller bland annat kurser i akvarellmåleri och teckning. Precist och elegant har hon formulerat sig så här om skillnaden mellan att arbeta som illustratör och konstnär:
"Enklast kan man beskriva det som att illustratören får ett uppdrag att arbeta efter. Konstnären, däremot, ger sig själv ett uppdrag."
Sitt eget konstnärskap har hon uttryckt som ett sätt att lära sig mer om tillvaron och vikten av att i detta sökande kunna se både utåt och inåt. Hon har haft ett många separatutställningar och utfört offentliga utsmyckningar i ett flertal städer runt om i Sverige.
Bertil Sundstedt är konstnär, kritiker och pedagog på konstlinjen vid Sunderby folkhögskola och vid Luleå Tekniska Universitet inom mediedesign. Sin konstnärliga utbildning fick han huvudsakligen genom studier i oljemåleri hos konstnären Tex Berg på 60-talet och på Konstfackskolan i Stockholm 1970 —71. Som konstnär arbetade han tidigare främst med skulptur men numera ägnar han sig mer åt måleri och emaljarbeten och ofta rör sig hans arbeten i vid mening kring motsättningarna i tillvaron; mötet mellan ljus och mörker, ont och gott, frihet och begränsning.
Bertil Sundstedt har haft separatutställningar över hela Sverige men också på många ställen i Europa och han har utfört ett flertal offentliga utsmyckningar. I centrala Luleå återfinns hans två verk "Penselskrift" och "Landskapspartitur" och i Gammelstad hans "Paradisträdgård".
Sidan uppdaterades den 15 november 2023