Hållbart samhällsbyggande

Konsten som verktyg. Utbildningsdag på Kulturens hus 27 november

Program 27 november

Vi håller till i Kulturens hus, Lilla salen. I dagen ingår lunch och fika. Moderator är Maria Ragnestam, curator och verksamhetsutvecklare på Konstfrämjandet i Norrbotten.

Kl 9.30 | Registrering och mingel

Deltagare hälsas välkomna till en spännande dag. Kaffe och te finns för att starta dagen på bästa sätt.

Kl 10.00–12.00 | Pass 1

Nuläget i Norrbottens kommuner - offentlig konst och enprocentregeln. Vi inleder med en övergripande nulägesbild över hur kommunala och privatägda fastighetsbolag idag arbetar med offentlig konst och enprocentregeln vid nybyggnation och tillbyggnader i Norrbotten. Carolina Weinz, civilingenjör inom arkitektur och projektledare för Arctic Design Center, ger oss grunden för dagen.

Konstens betydelse i den byggda miljön. Vad bidrar egentligen konsten med till den byggda miljön och vilka mervärden kan skapas genom en lyckad integrering? Hans Sundvall, Konststrateg på Luleå kommun, ger oss en ökad förståelsen om konstens betydelse i den byggda miljön.

Magdalena Malm om hur vi skapar en lyckad integrering med konsten i vår byggda miljö. Magdalena är idag VD för Maa Studio som arbetar med kulturdriven samhällsutveckling. Hon är även generalsekreterare för Bildkonst Sverige och har tidigare arbetet som chef på Statens konstråd.

I Magdalenas arbete fokuserar hon på att artikulera en verksamhets syfte i relation till sin historia och omvärld, att skapa helhet och inre konsekvens i en verksamhet, att stärka och bygga samarbete internt och externt, att tydliggöra strategier och synergier och att skapa engagemang hos medarbetare.

Magdalena har deltagit i flertalet byggprojekt där konsten och enprocentregeln genomsyrat hela processen från start till slutleverans. Hon delar under dagen med sig av sina erfarenheter av hur man skapar en lyckad ingeration med konsten som hörnsten i byggandet.

Kl 12.00–13.00 | Lunch

Vi äter gemensam lunch på Kulturens hus - lunch ingår i anmälningsavgiften.

Kl 13.00–14.45 | Pass 2

Sammanfattning av förmiddagen

Åsa Mårtensson om hur kan vi arbeta med konsten i den redan bebyggda miljön och på landsbygden. Åsa Mårtensson är idag VD för Art and Public Environment som erbjuder rådgivning och processledning i frågor som rör gestaltad livsmiljö och konst i våra offentliga miljöer.

Åsa har tidigare erfarenhet av arbete i både kommun, region såväl som statlig verksamhet. Hennes kompetens innefattar en mångfald av perspektiv där beställare, konstnär, arkitekt, brukare och invånare ingår.

Kl 14.45–15.15 | Fika

Kl 15.15–16.30 | Pass 3

Emina Kovacic, där konsten och arkitekturen möts. Emina Kovacic är mångårig stadsarkitekt och stadsbyggnadschef i Karlshamns kommun. Hon är även sedan 2021 ordförande för bransch- och fackorganisationen Sveriges arkitekter och i Karlshamn leder även det årliga arbetet med deras Arkitekturvecka.

Under sin mångåriga roll som stadsarkitekt har tvärsektoriella samarbeten genom hela planeringskedjan varit en hjärtefråga. Emina kommer under dagen att ge den offentliga arkitektens syn på mötet mellan konsten och arkitekturen samt hur vi möjliggör goda gestaltade livsmiljöer.

Moderator leder paneldialog tillsammans med dagens talare på temat: Hur möjliggör vi en ökad integration av konsten i den byggda miljön?

Sammanfattning och avslut av dagen

Dagen är i samverkan med Arctic Design Center, ett treårigt (2023-2026) regionalt utvecklingsprojekt. Målsättningen med projektet är att etablera en nod med syfte att vara en koordinerande instans och innovationsplattform som i skärningspunkten mellan region, akademi, kommuner och näringsliv för regionens utveckling inom politikområdet framåt.

Projektet är i samverkan mellan samt finansieras av: