Ett hållbart och cirkulärt Luleå
Luleå ska vara klimatneutralt senast år 2040. För att minska vår klimatpåverkan måste vi ställa om till ett cirkulärt samhälle där resurserna används om och om igen. Vi måste också transportera både oss själva och varor och gods på ett hållbart sätt. På den här sidan kan du läsa mer om hur Luleå kommun arbetar för att minska Luleås klimatpåverkan.
Det finns ett politiskt beslut om att Luleå som ort inte ska ha någon påverkan på klimatet år 2040. Luleå ska bli klimatneutralt. Alla kommunens olika verksamheter och hela samhället i stort ska ställa om.
Hög livskvalitet och låg miljöpåverkan för kommande generationer
Målet är att de som bor och verkar i Luleå ska uppleva en hög livskvalitet, men ha en låg miljöpåverkan så att kommande generationer också kan uppleva god livskvalitet.
I första hand ska Luleå kommun arbeta för att minska sina förvaltningars och bolags klimatpåverkan. Därefter ska kommunen också skapa förutsättningar som gör det enklare för företag, organisationer och invånare i Luleå kommun att minska sin klimatpåverkan. Det kan då till exempel handla om att hjälpa till med att energieeffktivisera eller att tillhandahålla fossilfri kollektivtrafik och fjärrvärme. Kommunen och dess bolag vill därför ta ett aktivt ansvar och vara en föregångare i klimatarbetet och samverka med många olika aktörer i vårt samhälle. Att samverka är viktigt, ingen kommun har alla svaren eller kraft att genomföra omställningen helt på egen hand.
Från linjärt till cirkulärt
I ett cirkulärt samhälle gör vi det mesta av de resurser som redan finns. Det gäller allt ifrån hur vi utvecklar produkter och hushåller med vatten, till hur vi värmer upp byggnader och vilka drivmedel vi använder i våra fordon.
Alla produkter och allt material som företag eller privatpersoner inte längre behöver, blir tillgångar för någon annan. Det fungerar som ett kretslopp där vi nyttjar våra resurser så mycket det går och skapar så lite avfall som möjligt. Så vill vi leva i Luleå och så behöver vi leva för att minska vår användning av jordens resurser – och vår påverkan på klimatet.
Många villor, lägenhetshus och offentliga byggnader i Luleå värms upp av fjärrvärme från Luleå Energi. Fjärrvärmen är cirkulär eftersom den produceras med hjälp av restenergier från SSAB. Även det faktum att många av LLT:s bussar, Lumires insamlingsfordon och Luleå kommuns tjänstebilar drivs med biogas innebär en cirkulär process eftersom Lumire producerar biogasen av slammet från våra avlopp.
Vi lämnar bakom oss ett samhälle där vanan är att vi tillverkar, köper och slänger bort. Vi går över till det cirkulära där vi använder saker så länge vi kan. Vi behåller resurserna i samhället och återvinner dem – om och om igen. I slutändan blir det mindre avfall och en mer hållbar framtid.
Mindre råmaterial används. Produkter designas för lång livslängd, enkel reparation och för att kunna återvinnas.
Solig el
Luleå Energi har en egen solcellspark, Helia, som producerar hushållsel som motsvarar försörjningen till cirka 100 småhus. Luleå Energi säljer också solceller till privatpersoner och företag och främjar på så vis mer solel i vår kommun.
Värdefullt gruvavfall
LKAB satsar på att utvinna kritiska mineraler ur dagens gruvavfall.
Biogas av slam
När avloppsvatten renas bildas slam. Det och andra avfall använder Lumire till att producera biogas åt LLT:s bussar, Lumires insamlingsfordon och Luleå kommuns tjänstebilar.
Vi köper färre nyproducerade saker, mer second hand och tar hand om det vi har.
Second hand
På Hållbarhetshuset på Risslans återvinningscentral och Secondhandbutiken Samlat på Köpmantorget, kan du handla hållbart. Fynda prylar och kläder second hand.
Vi reparerar saker för fortsatt användning, av oss eller av andra.
Låna till sporten
På Fritidsbanken i Luleå kan du låna sport- och fritidsartiklar i stället för att köpa nya. Det är både cirkulärt och socialt hållbart.
Nött blir nytt
Luleå kommun sparar in på nyinköp av möbler och utrustning med hjälp av Inventariebanken som samlar in och delar vidare inom den kommunala organisationen. Möbler härifrån har möblerat tre flyktingboenden, det
nya vård- och omsorgsboendet på Kronan och många av kontorsplatserna i kommunens nya servicecenter.
Nytt och bytt
Förnya din garderob genom att byta kläder med varandra. Byta kläder är ett roligt, hållbart och billigt sätt att förnya garderoben på. Lumire
arrangerar årliga klädbytardagar på vår och höst i samarbete med Naturskyddsföreningen.
När något inte längre kan återanvändas så återvinner vi det. Råmaterialet används till nya produkter och avfallet minskar.
Sortera mera
På någon av Luleås fyra återvinningscentraler kan du sortera avfall för vidare återvinning. Förpackningar, elektronik, trädgårdsavfall eller målarfärgsburk – allt kan lämnas för vidare återvinning.
Fjärrvärmeodling
Ett pilotprojekt pågår där Luleå Energi testar att odla på returvärme från fjärrvärmesystemet i växthus på Södra Hamnplan.
Smart avfall
I Luleå centrum har Lumire, tillsammans med Luleå kommun och Lunet, placerat ut smarta återvinningskärl där du direkt kan sortera ditt avfall. Kärlen är utrustade med sensorer som samlar in information om bland annat fyllnadsgrad och historik. Det smarta med kärlen är att de talar om när de behöver tömmas.
Värmande rester
Luleå Energi producerar fjärrvärme av restenergier från industrin.
Framtidens cirkulära hem
I framtidens hem har vi färre produkter, helst bara de vi faktiskt använder. Sådant som vi använder sällan, lånar eller hyr vi. Vi delar på våra transporter genom att nyttja bilpooler och åka mer kollektivt, och minskar på så sätt även våra utsläpp. Vi tar hand om våra saker och möbler, renoverar och reparerar. Saker vi inte längre använder lämnar vi till återbruk så att de kan användas av andra. Gamla textilier och trasiga kläder lämnar vi till återanvändning och återvinning. Vi hushåller med vår el och vårt vatten genom att till exempel släcka lampor, köra fulla disk- och tvättmaskiner, korta ner vår duschtid och under sommarhalvåret samlar vi regnvatten för att vattna våra växter i trädgården.
Var energismart – spara pengar
Om du är energismart hemma kommer du i framtiden att både kunna spara ännu mer pengar, och samtidigt göra gott för miljön. Genom att tänka på när på dygnet och hur du använder el och fjärrvärme så kommer du som konsument kunna påverka både dina fasta och rörliga kostnader.
Klimatsmarta resor och transporter i framtidens Luleå
Att transportera både oss själva, gods och varor på ett hållbart sätt är en viktig del i att Luleå ska nå sitt mål om en klimatneutral kommun till år 2040.
Från 2030 planerar Luleå Lokaltrafik (LLT) att ha enbart biogas- och elbussar på alla sina busslinjer i Luleå tätort. När det gäller resor och transporter till och från Luleå kommer vi så småningom kunna använda oss av Norrbotniabanan, en kustnära järnväg som tillsammans med ett nytt resecentrum i Luleå kommer att göra resor och transporter snabbare, säkrare och miljövänligare.
Vi behöver också öka andelen resor med gång och cykel, hela 46 procent
av resorna under fyra kilometer i kommunen görs idag med bil. Det behöver vi ändra på. Luleå kommuns mobilitetskontor Från L till Å arbetar med att skapa förutsättningar, underlätta och inspirera till att gå eller ta cykeln till jobbet, skolan eller på fritiden.
Luleå kommun som organisation arbetar också för att alla som måste resa i tjänsten gör det på ett så klimatsmart sätt som möjligt och även vid beställning av varor samordnas transporterna för minskad klimatpåverkan.