
Vi planerar bostäder vid Kronanvägen
Företaget Lindbäcks vill bygga permanenta bostäder enligt sitt koncept Växla på en fastighet längs Kronanvägen.
Korta fakta om projektet
Det aktuella området längs Kronanvägen är detaljplanerat för bostäder och nu vill Lindbäcks bygga permanenta bostäder i form av flerbostadshus i olika storlekar som de första tre till fyra åren kommer att fungera som bostäder för personer som arbetar i Luleå under en period.
Det finns ett stort behov av bostäder på både kort och lång sikt i Luleå och Lindbäcks vill möta en del av det behovet med hjälp av permanenta bostäder som efter några år enkelt kan byggas om från upp till 340 mindre tillfälliga boenden till cirka 140 permanenta hyresrätter.
De kallar sitt koncept för Växla och i det finns ett stort fokus på en bra boendemiljö både inom- och utomhus. Området planeras förutom själva bostäderna utformas med grönområden, cykel- och gångstråk, belysning, parkeringar och olika typer av mötesplatser som till exempel utegym och lekplatser.
Beslut om att Lindbäcks ska få skriva markanvisningsavtal med Luleå kommun för fastigheterna vid Kronanvägen tas först upp på samhällsbyggnadsutskottet den 24 mars och därefter för beslut i kommunstyrelsen den 7 april.
Här planerar vi att bygga

Tidplan
- 25 mars 2025: Ärendet tas upp i samhällsbyggnadsutskottet
- 7 april 2025: Beslut i ärendet på kommunstyrelsens sammanträde
- Våren 2025: Markarbeten och färdigställande av infrastruktur för vatten och avlopp i området
Bilder

Visionsskiss för området längs Kronanvägen. Illustration Nordmark & Nordmark.

Visionsskiss för området längs Kronanvägen. Illustration Nordmark & Nordmark.
Mer om projektet
Varför vill kommunen bygga bostäder på just Kronan?
Det finns ett stort behov av bostäder på både kort och lång sikt i Luleå och Lindbäcks vill möta en del av det behovet genom att bygga permanenta bostäder med bra standard som till en början används som boenden för upp till 340 personer som arbetar i Luleå under en kortare tid. Efter maximalt fyra år planeras de mindre lägenheterna konverteras till cirka 140 permanenta lite större hyresrätter.
Det är bråttom att få fram bostäder för bland annat personer som arbetar här i perioder under samhällsomställningen och därför krävs det mark som redan är detaljplanerad i första hand och som kan bebyggas ganska omgående. Sådan mark finns inte på så många ställen i kommunen men den finns på Storporsön och Kronan. Området på Storporsön kommer att arrenderas ut till den eller de aktörer som ska bygga entreprenörsbostäder där efter att de fått bygglov.
Området på Kronan är klart för markanvisning, vilket gör att en exploatör kan bygga så fort markanvisningsavtal och bygglov är klart. Delar av området på Kronan 1:1 har tidigare använts som uppställningsplats av NYAB för bland annat byggbaracker under tiden då Kronanvägen byggdes och står nu oanvänd vilket ger möjlighet till snabb byggnation.
Det koncept som Lindbäcks vill bygga längs Kronanvägen kallar de för Växla och förutom att bostäderna planeras att omvandlas efter några år så finns ett stort fokus på gestaltning och en bra boendemiljö både inom- och utomhus. Området planeras förutom själva bostäderna utformas med grönområden, cykel- och gångstråk, belysning, parkeringar och olika typer av mötesplatser som till exempel utegym och lekplatser.
Är det verkligen lämpligt att förlägga ett boende för gästarbetare så nära skola och förskola?
Bostäderna längs Kronanvägen planeras fungera som hem för gästarbetare i maximalt fyra år och husen som planeras är permanenta hus som uppfyller alla krav på permanenta bostäder och också krav på en genomtänkt gestaltning för att passa in på Kronan-området.
Det är ett boende i mindre skala och den tänkta utformningen planeras så att området ser ut och fungerar nästan som ett vanligt bostadsområde redan från början. Grönstruktur behålls eller anläggs och det planeras tillgång till inbjudande mötesplatser för gott grannskap och möjlighet till rekreation inom området.
Trafiken beräknas inte öka nämnvärt eftersom det inte handlar om så många boende, som max 340 personer under de första åren. Blir inte så stor skillnad i antal personer i området när det i stället blir familjer som flyttar in efter att bostäderna ställts om till färre men större lägenheter.
Under de första åren planeras bemannad reception, ID-kontroll och regelbunden bevakning. Regelbundna husråd ska genomföras för att se till så husregler efterlevs av de boende.
Företaget som ansvarar för bemanning och bevakning ska ha en pågående dialog med Luleå kommun, polisen och närboende för att fånga upp eventuella frågor och synpunkter på hur det fungerar löpande.
Vilken typ av bostäder planeras på Kronanvägen?
Lindbäcks Projektutveckling AB har ansökt om markanvisning för att bygga bostäder enligt deras koncept Växla på fastigheten Kronan 1:1. Det innebär att de vill bygga permanenta bostäder med god standard som uppfyller alla BBR-krav för bostäder men som under en period på tre till fyra år kan användas som bostäder för personer som arbetar i Luleå en tid (upp till 340 bäddar). Därefter förändras planlösningarna och de mindre lägenheterna konverteras på ett enkelt sätt till cirka 140 lite större permanenta lägenheter (ettor, tvåor och treor) i form av hyresrätter. Bostäderna planeras redan från början vara försedda med genomtänkt planlösning, installationer och materialval.
I Lindbäcks plan för området finns också ett stort fokus på en bra boendemiljö både inom- och utomhus. Bostäderna planeras med en genomtänkt gestaltning som passar in på Kronan och området är tänkt att utformas med grönområden, cykel- och gångstråk, belysning och olika typer av mötesplatser som till exempel utegym och lekplatser.
Under de första åren ska det finnas en bemannad reception på området. En minimarket öppen även för Luleåbor i allmänhet planeras och en shuttlebuss som tar de boende till och från sina arbetsplatser.
Var kan jag få mer information och lämna synpunkter i frågan?
- På denna sida eller genom att kontakta Luleå kommun, se kontaktuppgifter längst ner på sidan.
Var och när tas det beslut i frågan?
Ärendet tas först upp på samhällsbyggnadsutskottet den 24 mars och sedan tas beslutet i kommunstyrelsen den 7 april.
Erfarenheter från andra kommuner med tillfälliga bostäder visar att det ibland uppstått kriminalitet och otrygghet i anslutning till bostäderna, hur kommer Luleå kommun hantera det?
- Luleå kommun har tagit del av erfarenheter från andra kommuner som har hanterat stora mängder tillfälliga arbetare i exempelvis Kiruna, Skellefteå och Boden.
- Kommunen för också en kontinuerlig dialog med polisen i Luleå.
- Luleå kommun tillsammans med industriaktörerna, branschföreningen Byggföretagen och polisen har ingått en avsiktsförklaring för samverkan kring hanteringen av entreprenörsbostäder.
- Denna samverkan innebär bland annat att alla leverantörer av entreprenörsbostäder måste uppfylla ett antal kriterier för att få teckna markavtal med Luleå kommun. Många av punkterna handlar om att se till så att kriminalitet och otrygghet förebyggs.
- Listan innehåller bland annat kriterier för att de tillfälliga bostäderna ska innebära en god livsmiljö där placering och utformning ska samspela med närliggande bebyggelse och naturmiljöer.
- Listan innehåller också kriterier för att det ska vara ett stort fokus på social hållbarhet till exempel i form av mötesplatser och möjlighet till rekreation på eller i närheten av boendena. Det ska också finnas en dygnet-runt-bemannad reception och ID-kontroll för alla som bor på boendet.
- Leverantören av modulerna i boendena ska också ha en pågående dialog med Luleå kommun, polisen och närboende för att fånga upp frågor och synpunkter på hur det fungerar löpande.
Varför finns det behov av fler bostäder/entreprenörsbostäder?
- Den pågående samhällsomställningen och alla de nya verksamheter som planeras kommer att kräva mycket arbetskraft under perioder. Denna arbetskraft måste ha någonstans att bo.
- Allt tyder på att de bostäder vi redan har i Luleå inte kommer att räcka till.
- Bygger vi inte fler bostäder så riskerar vi att bostadsmarknaden i Luleå kommer i obalans med höga priser och brist på bostäder som resultat. Börjar företag köpa upp befintliga flerbostadshus, villor och radhus för placering av sina anställda utan kommunens inblandning riskerar vi både höga bostadspriser för Luleåborna och sämre förhållanden i och kring entreprenörsboendena.
- Det är lättare att upprätthålla bra boendemiljöer när de tillfälliga boendena är samlade på ett begränsat antal platser i stället för att de finns utspridda i många mindre enheter runt om i kommunen.
Varför byggs det inte entreprenörsbostäder i anslutning till Luleå industripark på Hertsön i stället?
Det finns inte mark tillgängligt på Hertsön i dagsläget. Luleå kommun kommer att bygga entreprenörsbostäder även på det nya bostadsområdet på Hertsöheden men där finns det inte någon färdig detaljplan så det kommer inte vara möjligt förrän under 2027 troligen och det finns ett behov av bostäder tidigare än så. Det tar tid att få fram en detaljplan och på Storporsön och Kronan finns det redan färdiga detaljplaner. Men Luleå kommun jobbar parallellt med flera områden. På själva Hertsöfältet är all mark redan tingad av industrier så där är det inte möjligt att bygga bostäder.
På vilka fler områden ska det byggas tillfälliga bostäder i Luleå?
Det finns planer på att bygga entreprenörsbostäder på Storporsön och på Hertsöheden.
Jag har en bostad som jag vill hyra ut som entreprenörsbostad, hur gör jag?
Kommunens samordnare för entreprenörsbostäder arbetar med samordningen av förfrågningar som rör behovet av att arrendera kommunal mark för entreprenörsbostäder som ska täcka behovet av tillfälliga bostäder i samhällsomställningen. Privata aktörer hänvisas direkt till respektive industri eller entreprenör. För privat uthyrning av befintliga bostäder till privatpersoner hänvisar kommunen dig till privata uthyrningstjänster.
Fyll i formuläret nedan för att lämna en fråga eller en synpunkt kring planerna på bostäder längs Kronanvägen.
Inskickade frågor besvaras anonymt under rubriken Frågor och svar, läs gärna tidigare frågor innan du skickar in din fråga. Inskickade synpunkter används tas med i det fortsatta arbetet. Vill du ha kontakt med Luleå kommun finns kontaktuppgifter längst ner på sidan.
Kontakt
Vi bygger också
Nyheter från Vårt Luleå
Sidan uppdaterades den 20 mars 2025