Servera och sälja alkohol
Om du har tänkt sälja eller servera alkohol till allmänheten eller slutna sällskap måste du ha ett serveringstillstånd enligt alkohollagen. För att få sälja folköl krävs det att du gör en anmälan. Det är miljö och bygg på Luleå kommun som hanterar din ansökan eller anmälan.
Servering och försäljning av alkohol ska göras med ansvar och omdöme för att minska riskerna i samband med alkohol. Regler för hur servering och försäljning av alkoholdrycker ska gå till finns i alkohollagens bestämmelser.
Tillstånd för att servera alkohol ansöker du om hos avdelning miljö och bygg på Luleå kommun som också ansvarar för tillsyn av försäljning och servering.
Sök ditt tillstånd i god tid, se handläggningstider för respektive tillstånd nedan.
Ett tillstånd kan gälla servering året runt, årligen under en viss tidsperiod, under en enstaka tidsperiod eller vid ett enstaka tillfälle.
Du som söker tillstånd måste själv visa att du är lämplig att servera eller sälja alkohol. Det innebär att du måste kunna visa att du klarar av verksamheten ekonomisk och har kunskaper om svensk alkohollagstiftning samt har tidigare erfarenhet av servering eller försäljning av alkohol.
Den lokal där servering ska ske måste vara godkänd ur miljösynpunkt och lokalen ska också vara godkänd för allsidig matlagning. Endast uteservering som är belägen på område i anslutning eller i omedelbar närhet till själva restaurangen skall ges tillstånd att ingå som en del av restaurangens serveringslokaler.
För servering till allmänheten under en enstaka tidsperiod eller vid ett visst enstaka tillfälle gäller att tillstånd får meddelas om serveringsstället tillhandahåller lagad mat. Detsamma gäller för servering i slutet sällskap.
Riktlinjer för serveringstillstånd
I Luleå kommuns riktlinjer för serveringstillstånd beskrivs vilka specifika regler och bestämmelser som gäller för servering av alkohol i Luleå kommun.
Avslag eller begränsning
Serveringstillstånd kan vägras eller begränsas om serveringen kan befaras medföra olägenheter från alkoholsynpunkt - även om kraven på den personliga lämpligheten och serveringsställets utformning är uppfyllda (7 kap 9 §).
Serveringstider
Normaltiden för servering börjar tidigast klockan 11.00 och avslutas senast klockan 01.00.
I Luleå kommun gäller att serveringen skall upphöra senast:
- kl 02.00 söndagar - torsdagar och
- kl. 03.00 fredagar - lördagar.
Polismyndighetens ställningstagande skall särskilt beaktas.
Områden med förbud mot alkoholförtäring i Luleå
Kartor över områden med förbud mot alkoholförtäring på allmän plats inom Luleå kommun Pdf, 2.5 MB.
Serveringstillstånd krävs inte för servering som ordnas:
- Utan vinstintresse i någon del av arrangemanget.
- I andra lokaler än där det bedrivs yrkesmässig försäljning av alkoholdrycker eller lättdrycker
- Vid ett enstaka tillfälle för vissa i förväg bestämda personer.
- Utan annan kostnad för deltagarna än kostnaden för inköp av dryckerna.
Observera att samtliga punkter i undantaget måste vara uppfyllda för att serveringen kan ske utan tillstånd.
Avdelning miljö och bygg på Luleå kommun har ansvaret för tillsyn över servering av alkoholdrycker och försäljning av folköl i Luleå.
De viktigaste uppgifterna vid restaurangtillsynen är kontroll av att alkoholservering inte sker till underåriga samt att serveringen drivs på ett sådant sätt att den inte medför problem med onykterhet och oordning. I samband med tillsyn har kommunen möjlighet att meddela varning eller återkallelse av serveringstillståndet.
Sanktioner
Om du som har fått ett tillstånd inte längre uppfyller de bestämmelser som gällde för att få tillståndet, eller inte följer det som gäller för servering enligt alkohollagen så kan kommunen ge dig någon typ av sanktioner.
Kommunen kan då ge dig som har ett serveringstillstånd en erinran, eller i allvarligare fall eller vid upprepade överträdelser, en varning. Om du som har tillståndet inte gjort tillräckliga åtgärder efter en erinran eller en varning kan kommunen ta tillbaka ditt tillstånd.
Avgifterna som gäller för ansökan och anmälan samt den årligen återkommande avgiften för tillsyn beskrivs i taxa enligt alkohollagen och tobakslagen som du hittar på miljö och byggs sida med olika taxor.
Sök ditt tillstånd i god tid! Handläggningstiderna räknas från det att ansökan kommit in och bedöms vara komplett.
Luleå kommuns ambitioner för handläggningstider är enligt följande:
- Stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten samt slutet sällskap - åtta arbetsveckor
- Tillfälligt serveringstillstånd till allmänheten - åtta arbetsveckor
- Tillfälligt till slutet sällskap - två arbetsveckor
- Övriga ärenden - minst två arbetsveckor upp till maximalt åtta arbetsveckor
Ansvarsfull alkoholservering är en metod som har utvecklats av STAD-projektet (Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem) i Stockholm. Målet med metoden är att minska alkoholrelaterade skador och nöjesrelaterad våldsbrottslighet genom att inte servera alkohol till personer under 18 år samt till märkbart berusade personer.
Metoden vilar på tre ben: samverkan mellan myndighet och bransch, effektiv tillsyn samt utbildning i ansvarsfull alkoholservering
Luleå kommun erbjuder krögare, serveringspersonal, ordningsvakt eller entrévärd en utbildning i ansvarsfull alkoholservering. Utbildningen syftar till att stärka personalen i deras yrkesroll och ge dem verktyg i att tidigt kunna upptäcka och hantera risksituationer som kan uppstå och därmed minska våld och skador.
Utbildningen innehåller följande moment:
- Alkohollagen/Nöjesrelaterat våld
- Alkoholens medicinska effekter
- Narkotikainformation
- Skriftligt test
- Konflikthantering
Genomförd utbildning med godkänt resultat på det skriftliga testet ger kursdeltagaren ett diplom som kan bifogas till personens CV.
Inbjudan till utbildning går ut till samtliga med serveringstillstånd i Luleå kommun.
Kommande utbildningstillfälle
30 och 31 oktober 2024 på Hotell Savoy i Luleå.
Inbjudan till utbildningen Pdf, 92.8 kB, öppnas i nytt fönster.
Olika typer av tillstånd och anmälan
Den här typen av tillstånd kan antingen ges för hela året eller för viss del av året så kallad säsongsrättighet. Exempel på en säsongsrättighet är en restaurang som har tillsvidaretillstånd för servering under sommarmånaderna.
För att få serveringstillstånd måste den sökande uppfylla kraven i alkohollagen, följa de riktlinjer som gäller i Luleå kommun och ha dokumenterade kunskaper i alkohollagen.
Övriga krav på den sökande är att den sökande ska ha fyllt 20 år, sökandes lämplighet, (kunskaper, brottslighet, skulder, ekonomi, finansiering) samt lokalernas lämplighet (kök, läge, brandsäkerhet, utformning, risk för störning). För att få den här typen av tillstånd gäller krav på till exempel lokalen, matutbud, sökandens utbildning samt branschvana i svensk restaurangrörelse med serveringstillstånd.
Ansök om stadigvarande tillstånd genom att fylla i blanketten Ansökan om serveringstillstånd, som du hittar genom att klicka på länken e-tjänst nedan.
E-tjänst - Ansökan om serveringstillstånd Länk till annan webbplats.
Följande regler gäller för tillfälligt tillstånd för servering till allmänheten:
- alkoholserveringen ska ingå i något evenemang som i sig är seriöst
- serveringstillstånd i samband med idrottsevenemang eller arrangemang som främst riktar sig till ungdomar avslås
- serveringen skall bedrivas på en avgränsad serveringsyta
- serveringlokalen skall ha tillräckligt antal sittplatser för gäster och skall vara lämplig för sitt ändamål ur barnssäkerhetssynpunkt
- betryggande tillsyn över serveringen måste garanteras
- lagad mat skall kunna erbjudas
- de personer som svarar för serveringen skall vara lämpliga för uppgiften.
Ansök om tillfälligt tillstånd genom att fylla i blanketten Ansökan om serveringstillstånd, som du hittar genom att klicka på länken e-tjänst nedan.
E-tjänst - Ansökan om serveringstillstånd Länk till annan webbplats.
Vad menas med slutet sällskap?
Slutet sällskap är en begränsad krets av personer som har någon form av gemensamt intresse i en förening eller annan sammanslutning utöver aktuell tillställning med alkoholservering.
Vid varje tillfälle med alkoholservering till slutet sällskap ska arrangören veta exakt vilka personer som deltar. Detta innebär att arrangören på lämpligt sätt i förväg har tagit emot anmälningar från personer som ska delta.
Serveringslokalen får inte vara öppen för insläpp av nya gäster under pågående tillställning. Förhållanden såsom att entréavgifter tas ut och medför att lokalen är öppen för nya gäster under tiden tillställningen pågår medför att serveringen får anses riktad till allmänheten.
Vem kan ansöka?
Företag, organisationer, föreningar och stiftelser. Alla företrädare för organisationen som är minst 20 år fyllda.
För att kunna ansöka måste organisationen:
- Ha ett unikt namn
- Ha fastställda stadgar (regler för hur organisationen ska fungera)
- Ha ett organisationsnummer från Skatteverket
- Kunna visa att de bedriver en seriös verksamhet som förväntas fortsätta
Det är bra om organisationen är välorganiserad och har en tydlig struktur. Har man ett organisationsnummer från Skatteverket uppfyller man oftast automatiskt de grundläggande kraven.
Finns det några fler regler som gäller för tillfälligt tillstånd till slutna sällskap?
- Annonsering eller affischering till allmänheten är inte tillåtet
- Lagad mat ska tillhandahållas och beskrivas i ansökan.
- Du kan ansöka om tillfälligt serveringstillstånd för maximalt fem tillfällen som ska äga rum inom fyra månader från första serveringstillfället.
- Servering medges inom normtiden, klockan 11.00 till 01.00.
- Minst en person av de som du angett som serveringsansvarig ska befinna sig på serveringsstället under hela öppettiden och ha ansvar för serveringen. Serveringsansvarig ska vara minst 20 år gammal.
Hur lång tid tar det att få ett tillstånd?
Sök ditt tillstånd i god tid! Luleå kommuns ambitioner för handläggningstid är två arbetsveckor för tillfälligt tillstånd till slutet sällskap. Under sommarmånaderna kan handläggningstiderna vara längre.
Avgift
Vi tar ut en prövningsavgift för handläggning av ärendet. Avgiften betalas enkelt med kort eller swish i slutet av e-tjänsten. Det går inte att skicka in ärendet utan att betala avgiften. Avgiften är inte återbetalningsbar.
Ett serveringstillfälle: 1 162 kr
Två till fem tillfällen: 1 935 kr totalbelopp
Att du betalat avgiften innebär inte att du har fått ett tillstånd utan du behöver först få ett beslut från oss.
Väljer du att använda blankett för din ansökan behöver du skicka in kvitto på din betalning.
Hur gör jag min ansökan och vilka uppgifter och handlingar behövs?
- Företag: Registreringsbevis från Bolagsverket
Bifoga företagets registreringsbevis från Bolagsverket. Har du inte något registreringsbevis tillgängligt så kan du hämta ett på verksamt.se Länk till annan webbplats. - Förening: Bevis för firmateckningsrätt
Till ansökan ska du bifoga stadgar, protokoll som visar styrelsens sammansättning och vem som tecknar föreningen. - Intyg om dispositionsrätt till lokalen
Lämna in en handling som visar att du har rätt att använda lokalen. Till exempel ett hyreskontrakt, ett ägarbevis eller kopia på en bokningsbekräftelse (kan vara ur en mailkonversation eller liknande om du inte har en formell bekräftelse). - Intyg kunskapsprov
Om servering ska ske vid fler än ett tillfälle behöver du som tillståndshavare skriva kunskapsprov. Vi kontaktar dig om det behövs. Har du skrivit kunskapsprov tidigare kan du bifoga intyget med ansökan. - Fullmakt
Om du ansöker som ombud för någon ska du bifoga fullmakt. - Uppgifter om serveringsansvarig
- Beskriv utbudet av mat, alternativt bifoga meny
E-tjänst - Ansökan tillfälligt tillstånd för slutet sällskap Länk till annan webbplats.
Vad händer sedan?
Om din ansökan inte är komplett kommer vi att kontakta dig. När ansökan är komplett gör vi en individuell bedömning. Det kan innebära att vi sänder en fråga om lämplighet till Polisen, Kronofogden och Skatteverket. Förfrågan gäller personer som vi bedömer ha betydande inflytande i verksamheten. Även räddningstjänsten kan behöva uttala sig om lokalen och brandsäkerhet.
Anmälan om serveringsansvarig personal görs via en blankett som du hitta via vår e-tjänst där du hittar fler blanketter eller laddar ned här.
För att sälja eller servera folköl så krävs en anmälan till miljö- och byggnadsnämnden. Klicka på länken e-tjänst nedan och välj rätt blankett att fylla i och skicka in till miljö och bygg på Luleå kommun.
E-tjänst - Anmälan om försäljning av folköl Länk till annan webbplats.
Egenkontroll
Du som ska sälja eller servera folköl måste ha ett program för egenkontroll. Programmet för egenkontroll är till för att hjälpa dig att skapa bra rutiner kring försäljningen och hanteringen av folköl. Att ha ett egenkontrollprogram gör det enklare för dig och din verksamhet att följa reglerna i lagen.
Vad händer om din verksamhet serverar eller säljer folköl till underårig eller på annat sätt bryter mot alkohollagen?
Kommunen har möjlighet att förbjuda försäljning av öl under minst 6 månader ifall försäljningsstället bryter mot gällande bestämmelser i alkohollagen. Kommunens möjligheter till sanktioner tar inte över sedvanlig prövning av lagöverträdelse. Vid försäljning av alkohol till minderårig ska kommunen anmäla brottet till Polismyndigheten oavsett om kommunen samtidigt vidtagit någon form av administrativa åtgärder.
Vid frågor - kontakta avdelning miljö och bygg
Har du frågor kring tillstånd, regler och tillsyn för servering och försäljning av alkohol eller folköl ska du kontakta miljö och bygg på tel 0920-45 30 00, val 2.
Sidan uppdaterades den 4 november 2024