Konkurrenskraftigt näringsliv

Just nu pågår ett intensivt arbete för att stärka och utveckla ett konkurrenskraftigt näringsliv i Luleå. Det handlar bland annat om att förbättra och förenkla kontakterna mellan företag och kommunen samt att föra en nära dialog.

Våra insatser ska:

  • Bidra till att våra företag trivs och har förutsättningarna att växa.
  • Bidra till ett konkurrenskraftigt näringsliv som tillför fler arbetstillfällen och investeringar i kommunen.
  • Bidra till Framtidens Luleå med 5000 nya jobb, mot 100 000 Luleåbor år 2040.

Mötesplatser

Luleå kommun arbetar aktivt för att skapa mötesplatser och dialogforum för att stärka samverkan mellan näringslivsaktörer, företagare och kommunen. Det är i mötet och i dialogen som vi skapar och stärker relation till företagare och får bättre förståelse för varandra.

Dialog och kontakt - två viktiga ledstjärnor framåt

Vi arbetar med att utveckla dialogen med företagare och försöker hitta effektiva sätt att hjälpa och guida er i våra processer. Vi arbetar även med tillgänglighet och lättheten att komma i kontakt med oss. Vi ser att det finns ett glapp mellan företag och vår verksamhet som vi behöver arbeta med för att stärka över tid.

God service

Vi arbetar för att förbättra vår service gentemot invånare och företag. Det gör vi bland annat genom att utveckla de digitala kanalerna och systematiskt fånga upp synpunkter för dem vi finns till för.

Effektiva samhällsbyggnadsprocesser

För en effektiv samhällsbyggnadsprocess ändrar vi nu i våra arbetssätt så att vi arbetar i kortare sprintar och får en ökad framflyttning i våra projekt. Vi vill också göra mer avvägda prioriteringar för att snabbare komma framåt.

Statistik och ranking

Hur är det att driva företag i Luleå kommun? Här samlar vi de senaste resultaten från olika undersökningar med fokus på arbete och näringsliv.

Svenskt Näringsliv mäter varje år drygt 30 000 företags upplevelser av att driva företag i sina respektive kommuner. Svaren från enkäten och fem statistikfaktorer räknas samman till en ranking som gör det möjligt att jämföra Sveriges 290 kommuner.

År 2024 hamnade Luleå kommun på plats 275 av 290 och fick 2,79 i sammanfattande betyg. Totalt svarade 188 av 400 tillfrågade företag på enkäten.

SmåföretagarIndex kartlägger förutsättningarna för företagande i Sveriges 290 kommuner. Indexet analyserar kommunernas företagsklimat utifrån aspekter som lokal marknad, koncentrationen av företagsamma som andel av den vuxna befolkningen, företagens överlevnadsgrad, grad av trygghet, den kommunala näringspolitiken, skolsystemets kompetensförsörjning, den demografiska situationen, omfattningen av skatter och bidrag samt möjligheterna till kapitalförsörjning

År 2024 hamnade Luleå kommun på plats 50 av 290.

Dun & Bradstreets ranking av Sveriges 290 kommuner baseras på kvantitativa data från SCB och Bolagsverket, samt SKR:s kommunindelning. Rankingen görs helt datadrivet, inga enkäter eller intervjuer har använts. Betygsättningen av kommunerna görs inom tre områden; humankapital, näringslivets struktur och attraktionskraft.

År 2024 hamnade Luleå kommun på plats 42 av 290.

Tidningen Fokus rankar varje år Sveriges kommuner utifrån var det är bäst att leva. Rankningen baseras på nio olika kategorier och några av dem gäller arbete och näringslivets förusättningar.

År 2024 hamnade Luleå kommun på plats 2 av 290.

Det Nationella Ledtidsindexet ska reflektera kommunernas förmåga att snabbt och effektivt bedriva detaljplane- och bygglovsprocesser. Faktorer som ledtider, resurseffektivitet, servicegrad, produktionstakt och kommuntillväxt ingår i mätningen.

År 2024 hamnade Luleå kommun på plats 8 av 47 kommuner.

Insikt är en servicemätning av kommunernas myndighetsutövning. Åtta myndighetsområden mäts genom att en enkät skickas till företagare som haft ett avslutat myndighetsärende med kommunen under mätåret. Från enkätundersökningen tas ett index fram av företagarnas bedömning av service i olika typer av myndighetsutövning.

År 2023 var Luleå kommuns indexvärde 69,9.

Sidan uppdaterades den 21 januari 2025