
Enkäten är digital och genomförs på plats i skolan, i årskurs 8 och år 2 på gymnasiet.
Ungdomsenkäten LUPP
Beslut som rör unga ska bygga på kunskap om unga. Ungdomsenkäten LUPP (Lokal uppföljning av ungdomspolitiken) är ett verktyg för kommuner och regioner som vill få större kunskap om hur unga har det, hur de mår och vad de tycker om att leva på sin bostadsort.
LUPP 2025
Ungdomsenkäten LUPP genomförs nästa gång under hösten 2025. Enkäten är digital och genomförs på plats i skolan.
Enkäten genomförs var fjärde år i årskurs 8 och år 2 på gymnasiet. Frågorna handlar bland annat om skola, fritid, inflytande och demokrati, trygghet, hälsa och framtid. Undersökningen är framtagen av Myndigheten för Ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) Länk till annan webbplats..
Varför genomför Luleå kommun LUPP-enkäten?
För att stärka ungas demokratiska rättigheter
Unga får möjlighet att föra fram sina åsikter, beskriva sina förutsättningar och påverka kommunen.
För att få en ökad kunskap om unga
Vi får ett kunskapsunderlag att utgå från vid planering, prioritering och beslut som rör unga.
För att utveckla kommunens verksamheter med ungas perspektiv som utgångspunkt
Genom att använda LUPP-resultatet kan vi utveckla verksamheter för unga med deras perspektiv som utgångspunkt. Det är också ett bra underlag i arbetet med elevinflytande och barnrätt.
Resultat från LUPP-enkäten
Svarsfrekvensen 2021 var hög; 85 procent i årskurs 8 och 64 procent i gymnasiet.
Rapport LUPP 2021, åk 8 Pdf, 892.5 kB, öppnas i nytt fönster.
Rapport LUPP 2021, år 2 gymnaiset Pdf, 946 kB, öppnas i nytt fönster.
Sammanställning av fritextsvar LUPP 2021 Pdf, 2.9 MB.
Resultatet presenterades, diskuterades och togs om hand. Bland annat i de kommunala verksamheternas arbete samt genom dialogmöten mellan politiker och elever.
Goda exempel
2022 visade en lokal uppföljning av ungdomspolitiken i Luleå att tonåringarna var missnöjda med skolmaten. Över 40% av eleverna i årskurs 8 och på gymnasiets andra år hoppade över skollunchen minst en gång i veckan, och endast 10% kände att de hade möjlighet att påverka vilken mat som serverades.
Men problemet var större än bara elevernas nöjdhet. Om eleverna inte äter ordentligt under skoldagen, påverkas både deras hälsa och skolresultat negativt. Kommunen insåg att det krävdes nya idéer för att vända den negativa utvecklingen.
Svaret blev Måltidsresan – ett nytt tillitsbaserat arbetssätt, där barn och elever tillsammans med kökspersonalen kan bestämma över vilken mat som ska serveras.

Sidan uppdaterades den 20 mars 2025